Zrobiłem ten wielkanocny sernik bez spodu. Nie uwierzysz, co sprawiło, że jest tak kremowy
Sernik wielkanocny bez spodu to tradycyjne ciasto kuchni polskiej. Wśród wielu przepisów na ten deser znalazłem wyjątkową perełkę. Sernik bez spodu z dodatkiem maślanki to prawdziwa poezja smaku. Masa serowa jest po upieczeniu lekka jak chmurka i rozpływa się w ustach.
Jak zrobić lekki, puszysty sernik, który nie opada?
Jeżeli nie masz wprawy w pieczeniu serników, to musisz wiedzieć, że konsystencja masy serowej oraz wygląd sernika po upieczeniu zależą od ilości powietrza wtłoczonego do masy serowej podczas ubijania, a także sposobu pieczenia i studzenia ciasta. Serniki naszych babć przeważnie wychodziły wysokie, nie pękały i nie opadały po upieczeniu, bo bardzo często były przygotowywane bez użycia miksera – masę serową ucierano drewnianą pałką w makutrze, więc nie była mocno napowietrzona. Miksowanie sera z pozostałymi składnikami nie powinno trwać zbyt długo.
Żeby sernik nie opadł, piekę ciasto w temperaturze 175 stopni Celsjusza, a następnie zostawiam w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia (możesz pozostawić ciasto w piekarniku nawet na całą noc).
Jak zrobić kremowy sernik wielkanocny bez spodu? Przepis krok po kroku
Poniższy przepis na wielkanocny sernik uwzględnia dodanie aż 3 szklanek maślanki. Maślanka sprawia, że masa serowa jest naturalnie spulchniona i przypomina konsystencją delikatną piankę.
Składniki sernika wielkanocnego bez spodu powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij jajka i maślankę z lodówki na 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.
Ciasto przygotowuję w trzech miskach. W jednej miksuję jajka z cukrem, w drugiej twaróg sernikowy w wiaderku (możesz również użyć trzykrotnie zmielonego białego sera w kostce), a w trzeciej mieszam maślankę z budyniami bez cukru o smaku śmietankowym (możesz zastąpić budyniami waniliowymi). Przygotowane składniki łączę w jedną masę i od razu wlewam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm oraz wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Przepis: Sernik wielkanocny bez spodu
Temu obłędnie puszystemu sernikowi nikt się nie oprze. Jest niezwykle kremowy i ma bardzo delikatny smak.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 322 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 3 szklanki maślanki
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Miksowanie twarogu sernikowegoPrzełóż twaróg do miski, dodaj ekstrakt waniliowy i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
- Ubijanie jajek z cukremCałe jajka, żółtka i cukier ubij na jasną, puszystą i gęstą masę.
- Mieszanie maślanki z budyniemDo maślanki stopniowo dodawaj budyń i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Łączenie składnikówDo miski z twarogiem dodaj masę jajeczną, roztopione masło (wystudzone) oraz maślankę z budyniem. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką.
- PieczeniePrzelej masę serową do wyłożonej papierem tortownicy i piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 1 godzinę. Sernik jest gotowy, gdy brzegi lekko odchodzą od formy. Początkowo środek jest miękki (może wydawać się niedopieczony), ale ciasto stężeje podczas studzenia. Pozostaw upieczony sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Jak ciasto całkiem wystygnie, to wstaw je na 2 godziny do lodówki.